Pulled Pork och Pulled Chicken
Barbequesås:
Drygt 1 dl vatten
Drygt 1 dl chilisås (Ica Ett gott liv är låg i sockerhalt) eller ketchup som är steviasötad
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 dl finhackad rotselleri
1 msk dijonsenap
1-2 msk honung
1 msk oxfond
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev. 1/2 msk liquid smoke
salt, peppar
Gör så här:
Finhacka lök, vitlök, rotselleri. Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult.
Tillsätt vatten och fond/buljong. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av.
Pulled Pork
Ca 8 portioner
1,5 kg karré i bit
1 gul lök
1 hel vitlök
salt, peppar,
chilipulver
2,5 dl barbequesås
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet rejält och lägg det i en lergryta eller gryta med lock som tål värme. Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet.
Skala vitlöken och lägg även den runt köttet. Häll barbequesåsen över köttet och löken. Låt gå i ugnen i ca 6 timmar och dra sedan sönder karrén med två gafflar så det fördelas med såsen. Servera med valfritt tillbehör.
Pulled Chicken:
4-6 portioner
1 kilo kycklinglårfiléer
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta smör att steka i
Börja med barbequesåsen:
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl chilisås (Ica Ett gott liv är låg i sockerhalt)
1 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
1,5 msk worcestershiresås
1 msk dijonsenap
2 msk mald ingefära
2-3 msk ekologisk blomsterhonung
2 msk japansk soja
1/2 msk paprikapulver
1-2 krm cayennepeppar
1/2 msk liquid smoke
salt, peppar
Gör så här:
Finhacka vitlök och stek i lite olivolja i tjockbottnad gryta. Tillsätt övriga ingredienser.
Låt allt koka ihop på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tjingtjing!!