E621- Natriumglutamat
Mononatriumglutamat, i folkmun kallad natriumglutamat eller E621. En allt mer vanlig tillsats.
Finns oftast i chips, charkprudukter, kryddor, soppor och sylt med mera. Används med anledning att förhöja smaken.
Läkaren Annika Dahlqvist med vanliga matvaror innehållande glutamat. Bild från Expressen.
Natriumglutamat klassas av många forskare som en av de farligaste tillsatserna som används i vår livsmedel. Dess huvudsakliga uppgift är att förhöja smakupplevelsen och förminska användandet av äkta råvaror. Natriumglutamat har under många år genomgått flera tester över hela världen och forskare är idag eniga om att ett förhögt intag av natriumglutamat kan vara skadligt för oss människor.
Djur har fått symtom och även vi människor.
Misstänks kunna orsaka:
- Svåra allergiska reaktioner, som ofta framträder av röda utslag över kroppen.
- Epileptiska anfall
- Fosterskador
- svår huvudvärk
- astmaattacker
- extrem vrede
- paranoia och djup depression
- försenad tillväxt
- hormonstörningar.
- leverskador.
- förstörda nervceller