E-nummer och andra ord att lägga på minnet
E621:
Smakförstärkaren mononatriumglutamat. Förutom allt elände ämnet misstänks orsaka i kroppen är det ett tydligt varningstecken. Den här maträtten är så utblandad att den inte smakar som den ska!
Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.
Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).
E450-452:
Framställs syntetiskt ur fosforsyra. Hittar du polyfosfater – som är samlingsnamnet för dessa ämnen – i skinka, kassler, kyckling, korv och andra köttprodukter är det ett bevis för att vattenhalten är högre än vad den borde vara.
Fosfater utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie från 2013 misstänks kunna fördubbla risken att dö i förtid.
Delvis härdat vegetabiliskt fett:
Ett fett som härdats på kemisk väg med olika petroleumprodukter och ibland nickel som katalysator. Målet är att få ett fett med rätt konsistens och lång hållbarhet. Bekvämt för industrin. Dåligt för konsumenten eftersom det innehåller höga halter transfett.
Anses öka halten av dålig kolesterol (LDL) och sänka halten av gott kolesterol (HDL), Industriellt transfett är en orsak till hjärt-kärlsjukdom och det är vetenskapligt belagt.
Studier från 2008 pekar på att ett högt intag av transfett även kan vara kopplat till ökad risk för bröstcancer och prostatacancer. Det diskuteras också om transfett skulle kunna öka risken för typ 2 diabetes och allergier.
Så här skriver Anna Hallén - "Var finns det härdade fettet? Det finns i stort sett i allt som ska hålla länge och som innehåller fett: kex, färdiga kakor, påssåser, påssoppor, många glassar, blockchoklad, vissa bröd, konditoribitar, färdigmat, pommes frites, ostbågar, buljong, margariner (även vissa som säger sig vara bra för hjärtat).
Detta på grund av att det inte härsknar så lätt. Har du glömt ett paket köpta kakor i skafferiet en jul och hittar dem till nästa år så kan du vanligtvis servera dem med gott samvete. Den kommer att smaka lika gott som när de var nya. (De kommer också att vara lika onyttiga som året innan). Det är bara att sätta igång och läsa på innehållsförteckningen och slänga allt som du hittar med orden ”härdat” eller ”delvis härdat”.
Arom:
Märkligt nog behöver inte aromämnen skrivas ut. Trots att det finns 2800 att välja på. Precis som med smakförstärkare är det ett bevis på att maten är så processad att smaken behöver piffas till i slutänden.
Bild från: https://www.kostdoktorn.se/finns-det-naturlig-arom-fran-bavers-rumpa-i-din-mat
Castoreum, eller bävergäll, är ett sekret som utvinns ur analkörtlarna på bävrar. Ämnet är en så kallad naturlig arom som kan användas i bakverk, glass, godis, drycker, såser och köttvaror, enligt Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket
Rökarom:
Den enda arom som måste skrivas ut. Står det rökarom sist på ingrediensförteckningen på skinkan betyder det att den inte rökts på riktigt. Åtminstone inte tillräckligt för att den ska få någon smak.
Rökaromen tillsätts i ett rökskåp med hjälp av värme och högt tryck, via pensling, spray eller injicering.
Så här skriver Äkta vara om bacon och Rökarom:
Först tumlas grissidorna mjuka, varpå svålen skärs bort. Sedan blandas en lake, som enligt programmet innehåller vatten, salt, rökarom och andra smakämnen. De hoppar dock över den handfull tillsatser som med största sannolikhet används.
Självklart tillsätts konserveringsmedlet nitrit och troligen även något antioxidationsmedel. Och med tanke på hur flödigt som laken sedan injiceras i köttet - det riktigt sprutar om nålarna - så tillsätts troligen också ett eller flera stabiliseringsmedel.
Därefter sprutas ytterligare rökarom på köttet, eller kanske snarare hälls. I programmet kallas det för att rökaromen "bombarderar" köttet. Det ger inte bara köttet smak. Den bruna vätskan färgar också köttets yta brun. Köttet får sedan hänga kallt så att aromerna tränger in.
Sedan kyls och skivas köttet. Eftersom detta är bacon som säljs förstekt går skivorna även genom en mikrovågsugn innan de slutligen förpackas till kunden.
Trodde du att vi inte har förstekt bacon i Sverige? Inte i butikerna kanske, men på lunchrestaurangen eller i hotellfrukostbuffén är det ingen ovanlighet med förstekt bacon som bara värms upp på köket."
SMASKIGT??
Azofärgämnen:
Titta lite extra på de väldigt färgglada godisbitarna. Särskilt om de är från mindre kända tillverkare. Finns E102, E104, E110, E122, E124 eller E129 bland ingredienserna? Välj ett annat godis.
Märkningskrav:
Livsmedel som innehåller vissa azofärgämnen måste ha en särskild märkning. Det gäller livsmedel som innehåller nedanstående azofärger:
para-orange E 110: kan vara ansvarig för att orsaka en allergisk reaktion hos personer med en aspirin intolerans, vilket resulterar i olika symptom, bland annat uppblåst mage, diarré, kräkningar, nässelutslag, svullnad av huden och migrän.
azorubin E 122: Används i t. ex. godis och rulltårta. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t. ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och rinnande näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet
tartrazin E 102: Används i t. ex. läskedryck, såser och mandelmassa. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t.ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter (cocktailbär, sprit och drinkmixer).
allurarött E 129: framställs syntetiskt ur stenkol eller petroleum. Används t.ex. i söta drycker, kryddsåser. Risk för överkänslighetsreaktioner.
Förbjudet i Sverige före EU. Visat sig ge upphov till hyperaktivitet och ADHD samt sänkning av IQ-värdet hos barn i en brittisk studie.
http://www.aftonbladet.se/halsa/article14945023.ab
nykockin E 124: Ärsyntetiserade från stenkolstjära som kan användas i många olika livsmedelsprodukter. Används till t. ex. konserverade röda bär, men även ibland till färgning av räkor. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t. ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa.
Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick i Sverige före EU-inträdet endast användas i spritdrycker och drinkmixer. Förbjudet i USA.
kinolingult (E 104): Misstänks kunna orsaka överkänslighetsreaktioner och tillsammans
med andra tillsatser hyperaktivitet hos barn
Är azofärgämnen farliga?
Vissa azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos en del personer. De som drabbas är i huvudsak de som redan har någon form av allergi.
Vanliga symtom är hudutslag, som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats. Eftersom överkänslighetsreaktioner är vanligare hos barn än hos vuxna är det troligt att det främst är barn som drabbas.
Personer som inte tål azofärger har genom kravet på märkning (se ovan) på förpackade livsmedel möjlighet att undvika dessa. Ett problem kan vara oförpackade livsmedel, som lösgodis. Fråga i affären om det inte står angivet om livsmedlet innehåller azofärgämnen
källa:
http://www.annahallen.se/vad-ar-hardat-fett
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sekret-fran-baverns-rumpa-ger-vaniljsmak/
Tjingtjing!