Citronpeppar
Den citronpeppar du hittar på hyllan i vanliga livsmedelsbutiker är oftast fusk rakt igenom.
Här finns ingen citron och knappt någon peppar. Ingredienserna är istället citronsyra och salt. Och så smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621) förstås.

Natriumglutamat: Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.
Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).
Se upp för:
Sådant som kallas citronpeppar.
Sådant som kallas citronpeppar.
Det kan finnas små lokala kryddtillverkare, men inte ens där går man säker.
Leta efter riktig svartpeppar och riktig citron istället.
Ekologiskt:
Änga gård, Sala tillverkar sedan två år tillbaka en helt igenom ekologisk citronpeppar. Den innehåller inget salt och citronsmaken kommer från citronpulver. Går att beställa på http://www.angagard.com/
Leta efter riktig svartpeppar och riktig citron istället.
Ekologiskt:
Änga gård, Sala tillverkar sedan två år tillbaka en helt igenom ekologisk citronpeppar. Den innehåller inget salt och citronsmaken kommer från citronpulver. Går att beställa på http://www.angagard.com/
Tips:
Rivet citronskal ger citronsmak, pressad citronsaft ger viss smak beroende på sort och mognad, men framför allt syra.
Tjingtjing!