Citronsyra
E 330 - Citronsyra (antioxidationsmedel)
E-nummer Antioxidation.
FUNKTION Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.FRAMSTÄLLNING Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Utbredd användning. Finns i t.ex. glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.
Så här skriver Ivar Nilsson på Äkta Vara:
" E330, citronsyra, är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser.
Men trodde du att ämnet, med det oskyldigt klingande namnet, var tillverkat av citroner, så trodde du troligen fel.
Medlet, som har en antioxidativ, konserverande men framförallt surhetsreglerande effekt i allt från krossade tomater till läsk, är idag i själva verket en rent bioteknisk produkt.
Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt.
Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte sällan framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.
Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.
Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra.
Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.
Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav en stor del ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär cirka 70 procent användes till livsmedel.
En del personer uppger sig, bland annat på vår sajt, få allergiska reaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med finns rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen."
Så här skriver Matfusket på facebook:
1) Citronsyra är inte det saften från citroner?
Efter vår tidigare artikel om allergier orsakade av citronsyra är det många som vill veta mer om hur den framställs. Så här kommer en favorit i repris...
En harmlös tillsats i vår mat kan tyckas vara den flitigt använda citronsyran. Namnet ger oss lätt intrycket av att det handlar om något som utvunnits ur citroner.
Kanske är det ett gäng glada och käcka spanjorer som pressar sina nyskördade solmogna citrusfrukter i skuggan av ett korkträd? Vad få dock känner till är att citronsyran inte varit i närheten av några citrusfrukter och har framställts på ett väldigt oglamoröst kemiskt vis med hjälp av mögel och bensen.
Samtidigt som vi möts av allt fler personer som rapporterar att de upptäckt att de har intolerans mot citronsyra, därför tycker vi det är dags att granska citronsyran.
2) Hur framställs citronsyran?
Från början var citronsyra något man extraherade ur citroner, men i jakten på större vinstmarginaler uppfanns ett sätt att utvinna citronsyra ur en majsdeg eller majsmelass som man lät mögla med vanligt svart husmögel (Aspergillus niger).
Majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Man isolerar själva citronsyran ur majs och mögelblandningen med hjälp av bensen eller en frätande lösning som heter kalciumhydroxid.
Efter den här processen har det nu framställts citronsyran som vi känner till den idag eller E-330 som den också är känd som. Både bensen anses vara både giftigt och cancerogent samtidigt som små mängder kan vara allergiframkallande. ”Det som i fallet allergi och överkänslighetssymptom är intressant att titta närmare på är om citronsyran i sig är skadlig samt om den innehåller andra typer av mögelgift som Aspergillus Niger i produktionen avgivit.
Rent teoretiskt sett skulle det mycket väl kunna följa med mögelgift i den färdiga citronsyran. Det eftersom möglet under framställningsprocessen verkligen stressas under något som kan benämnas som icke naturlig tillväxtmiljö (skriver LFV fukt och ventilationskontroll).”
3) Varför tillsätts citronsyra i maten?
Citronsyra är en billig form av fräschgörare, en produkt behandlad med denna syra oxiderar inte lika lätt. Den används även som surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel då den hjälper mat med hög fetthalt att inte spjälkas.
Citronsyra i sin naturliga form finns i de flesta frukter och även i människokroppen, vad vi dock misstänker är att den kemiskt framställda citronsyran har rester från framställningsprocessen, som kan vara allergiframkallande för oss människor.
4) Varför bör man undvika citronsyra från sin diet?
Man kan ju då fråga sig finns det spår av svartmögel och bensenen i citronsyran? Helt klart är att många som inte är allergiska mot citroner är allergiska mot citronsyra, vilket kan tyda på att produkten inte är helt ren.
Att undvika citronsyra är inte lätt, då det tillsätts i nästan all mat och dryck som är tillredda i fabriker. Många har hört av sig till oss på Matfusket med rapporter om pollenallergi, hösnuva, andra allergier och astma som gått över efter att de undvikit citronsyra (dock behövs fler studier).
Även kroppens pH-värde sjunker vid större konsumtion av citronsyra, vilket sammankopplas med flertalet sjukdomar och sämre hälsa. Tilläggas bör att viss citronsyra kan vara framställt ur citroner, dock är det sällan du hittar citronsyra från citroner i din mat då majsmögelvarianten betydligt billigare.
Ett medvetet företag som vill få syrlighet i sin produkt med hjälp av citroner skriver istället att produkten innehåller citronsaft. Kemiskt framställd citronsyra sammankopplas även med en del magproblem, halsbränna och torr hy (varför finns det citronsyra i många hudvårdprodukter, när syran har en uttorkande effekt kan man då också fråga sig).
Alternativen
Företag som värnar om sina kunders hälsa kan lätt byta ut citronsyran mot citronsaft från citroner. Har du ett recept som kräver citronsyra så gäller även där det samma.
Vi är övertygade om att vi kunder hellre betalar några ören mer per produkt om vi får äkta citron i maten istället för majsmögelsyran. Citronsyra har även under många år varit en av huvudingredienserna i rengöringsmedel där det fyller en stor funktion som fläck och kalklösare.
Så kanske det är dags att förpassa citronsyran från våra kylskåp och skafferier till den mörka städskrubben?
5) Lider du av pollenallergi eller hösnuva?
Prova att systematiskt undvika citronsyra i din kost och se om det ger resultat. Återkom gärna med dina observationer till oss. Var noga med att läsa på alla förpackningar för det smygs ner i det mesta.
Citronsyra hittar du i bland annat följande mat och dryck:
Skinka, fruktyoghurt, dressing, citronpeppar, billigare köttprodukter, juice, saft, isglass, sylt, ketchup, läsk, sportdryck, bakverk.
Ersätt lätt citronsyra med saften från en riktig citron.
Länkar:
http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm
http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27747
http://www.kickisblogg.se/aktuellt/2010/08/kemiskt-framstalld-citronsyra-e330-kan-framkalla-allergi/
http://www2.chemistry.msu.edu/faculty/reusch/VirtTxtJml/acidity2.htm
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/citric-acid-intolerance-13807.html
http://www.chiark.greenend.org.uk/~vclarke/citric.html
http://www.livestrong.com/article/477815-how-is-citric-acid-made-where-does-it-come-from/
http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bensen
Tjingtjing!