livelifebetter.blogg.se

Detta är en blogg med massa tips hur du kan leva ditt liv lite bättre både genom hälsotips, inspiration, miljö, återvinning, hitta bra matvaror och uppdatering om min vardag.

Buljong

Publicerad 2014-04-15 18:58:00 i Hälsa,

Hur många har inte dessa i sitt kök??
Jag hade de också innan jag visste vad de innehöll....
 
Så här står det på Wikipedia:

"Buljongtärningar (och pulver) har sedan 1900-talets början till stor del ersatt annan buljong som ett billigare och bekvämare alternativ. Buljongtärningar består av dehydrerad buljong och torkade grönsaker, salt, natriumglutamat, kryddor och fett (vanligen härdat). Oftast anges en tärning räcka till en halvliter vatten. Smaken skiljer sig från hemkokt buljong, inte minst på grund av den mycket högre salthalten. Buljongtärningar finns i ett stort antal varianter, bland annat grönsaks-, höns-, fisk-, och köttbuljong."

 

Då ska jag beskriva olika ämnen:

Natriumglutamat: Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).

Härdat fett: är fett vars sammansättning av fettsyror förändrats genom fetthärdning. Vid härdningen omvandlas enkel- och fleromättade fettsyror till mättade, vilket ger det härdade fettet en högre smältpunkt och därmed en fastare konsistens. Härdat fett används bland annat vid tillverkning av margarin.

Härdat fett är inte tillåtet i KRAV-märkta livsmedel.

Man tar en flytande olja, som således består av omättat fett. Först tas en rad nyttiga ämnen som antioxidanter m.m. bort med hjälp av natronlut, fosforsyra, blekmedel och deodorisering för att kunna härda.

Denna kemiskt behandlade olja leds till en reaktor, där oljan reagerar tillsammans med nickelspån och vätgas. Då ändras formen på de omättade molekylerna och de blir mer eller mindre mättade, d v s oljan blir fastare. Om härdningen körs fullt ut blir fettmassan mycket fast - ungefär som skokräm och saknar användning inom livsmedelsindustrin, utom för buljongtärningar o dyl.

 

Egen Buljong :

Lägg kycklingskrovet i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker.

Koka upp och ta bort skummet.

Skär 1 morot, 1 gul lök, 1 liten purjolök och 1 selleristjälk i bitar och lägg i kastrullen.

Tillsätt 4–5 persiljekvistar, 6 vitpepparkorn, 1 lagerblad och 1 1/2 tsk salt.

Låt småkoka under lock ca 1 1/2 timme. Sila av buljongen.

Koka ihop ytterligare en stund för mer intensiv smak. Låt kallna och lyft sedan bort fettet som lagt sig ovanpå. Frys in i istärningspåse och ta fram vid behov.

På ungefär samma sätt kan man göra köttbuljong. Då brukar jag först bryna ben, köttputs och grönsaker innan jag lägger över i grytan och häller på vatten.

 

 

Så här skriver Wikipedia:

"(franska: bouillon, av bouillir, koka) är ett avkok på kött, fisk eller vegetabilier. Buljong är grunden till soppor, såser med mera som man tillsätter för att få mer smak.

Vid styckning av kött, fågel och fisk sparas ben, parure, puts, senor, bindväv, fett, hinnor, skinn, fenor och huvud. Sedan används detta till buljong och sky. När man gör buljong är det viktigt att man kryddar och smakar av hela tiden. Att skumma buljongen är också viktigt. Buljong kokas på många olika råvaror: nötkött (vanligen kallad köttbuljong), kalv, höna, fisk, svamp och grönsaker.

En buljong kompletteras med aromgivande grönsaker, exempelvis morot, lök, rotselleri, palsternacka. Vanligen väljer man grönsaker efter den färg man vill uppnå. Ljusa grönsaker ger ljus buljong och mörkare grönsaker (och rostade) ger mörk buljong. En köttbuljong kokas normalt i fyra–fem timmar, men det kan variera beroende av vad man har i. På köksfranska kallas resultatet fond. Det franska ordet boullion avser en klar soppa, kallas också consommé."

 

Biofood har en utan socker och jäst: som är ekologisk

 

Jag vet vad jag vill äta och vad jag vill ge mina barn... Vad väljer du??

 

Tjingtjing!!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela